Home | Links | Vacatures | Sitemap | Contact

U bent hier: Home » Sociale Dienst » Betalingsproblemen? Schulden? » Collectieve schuldenregeling  Collectieve schuldenregeling  

Collectieve Schuldenregeling
 
Als uw financiële situatie ook niet meer met budgetbeheer kan opgelost worden, is een collectieve schuldenregeling het laatste alternatief om van uw schuldenlast af te komen.
Als deze procedure zich opdringt, wordt er in samenspraak met u door onze dienst een 'verzoekschrift tot collectieve schuldenregeling' opgesteld. Dit gebeurt met ondersteuning van een advocaat verbonden aan het OCMW.
Dit verzoekschrift wordt dan neergelegd bij de Arbeidsrechtbank. De arbeidsrechter duidt vervolgens een erkende schuldbemiddelaar (bijna steeds een advocaat) aan. Het OCMW Stekene treedt zelf niet op als officieel schuldbemiddelaar.
De schuldbemiddelaar is een tussenpersoon tussen u en de schuldeisers. Hij moet proberen om zoveel mogelijk uw belangen (op een zo kort mogelijke tijd van de schulden verlost zijn, mits het behouden van een zeker leefcomfort) als die van de schuldeisers (zoveel mogelijk van de schuld terugbetaald krijgen) te dienen. De schuldbemiddelaar is dus geen medestander van u. Hij staat tussen u en de schuldeisers. De schuldbemiddelaar wordt hier ook voor vergoed.
Hij dient een aanzuiveringsregeling uit te werken: een afbetalingsregeling voor de schuldenlast, waarbij getracht wordt een bepaald leefgeld voor u te garanderen.
 
Deze procedure is zeer ingrijpend en ontneemt u quasi elke controle over uw financiën maar ze heeft ook veel voordelen. Zo kunnen de kosten en intresten niet langer oplopen en verdere gerechtelijke uitvoering (zoals beslag op roerende goederen, loonbeslag,...) is niet meer mogelijk. De bedoeling is dan dat u na een aantal jaren alsnog een nieuwe financiële start kan nemen.

Contactpersonen:
 
Ann Boodts: (03 790 10 41)
zitdagen: van maandag tot vrijdag van 09.00 uur tot 12.00 uur, niet op woensdag
in de namiddag enkel op afspraak
 
Fien Colman: (03 790 10 48)
zitdagen: van maandag tot donderdag van 09.00 uur tot 12.00 uur, niet op vrijdag
in de namiddag enkel op afspraak

 
Copyright 2018 OCMW Stekene | Privacy & Disclaimer | Design by BM Group